Danage of scandinavia7444 2636shop@danage.dk

Søg

Kommende compound buejæger

Hvad skal jeg købe?

Hvis du gerne vil på buejagt og vil ud og købe udstyr er der et par ting du skal have styr på inden du køber. I værste fald kan du stå med en fin bue, som ikke passer dig = spildte penge.

Inden du køber, bør du have styr på følgende:

 • Din træklængde
 • Hvor mange pund du kan/vil trække?
 • Skyder du med højre eller venstre hånd?
 • Hvor mange penge vil du ofre?

Træklængde

Din træklængde bør altid måles ved en forhandler, eller sammen med en erfaren bueskytte. Man kan også finde den ved at prøve flere buer med forskellige træklængder (forhandler / klub). Der findes en træklængde beregner, som giver et godt praj Klik her.

Jeg gætter på, at de fleste har en træklængde indenfor 27-30”. Er du over 30” begrænser det udvalget, fordi fabrikanternes mest solgte buer oftest kun er lavet til træk under 31”. Så trækker du over 30”, skal du kikke efter specielle ”long draw” modeller.

Men i bund og grund: Vær helt sikker inden du køber.

Pund / vægt

Mit bud er at en gennemsnitlig buejæger skyder med omkring 60-65 pund. Nogen flere pund, andre færre. De fleste buer købes, så de kan justeres med ca. 10 punds forskel. Dvs. typisk fra 50-60#, eller 60-70#. Så det er normalt en af de 2 de fleste vælger imellem.

Er du en stor stærk gut, er en 60-70# bue ikke noget problem. Er du 160cm høj og dyrker vægtløftning er 60-70# måske også fint nok. Men er du ikke så stærk/stor, er 50-60# måske bedre. En 50-60# bue leverer stadig nok energi til jagt her i Danmark, som loven er skruet sammen i 2014.

Det er vigtigt, at du ikke starter med for mange pund i starten, så køber du en 60-70# bue, er det en ide at skrue denne helt ned.

Og hvordan ved du hvor mange pund du så skal have? Der er kun en ting at gøre: Prøv buer med forskellige pund for at føle efter. Har du besvær med at trække den ud, eller bliver meget træt efter et par skud, har du formodentligt for mange pund på. Bemærk at buer er forskellige, så 2 forskellige buer med samme pund kan alligevel føles lettere/tungere. Det skyldes at trækvægten stiger/falder forskelligt afhængigt af buens hjul/ben mm.

Højre- eller venstrehåndet?

Hvis du trækker buen med højre hånd (holder den med venstre), er det er højrehåndsbue du skal have. Omvendt er det selvsagt en venstrehåndsbue. Der er masser af højrehåndsbuer at købe, mens det kan være vanskeligere at finde en venstrehånds. Specielt brugt. Køber du ved en forhandler kan du normalt altid bestille venstrehånds, men tit er disse ikke lagervarer, og så kommer du ofte til at vente lidt længere.

Hvor mange penge vil du ofre?

Du kan komme i gang for omkring 4-5.000kr. Det kommer lidt an på om du køber sæt hvor alt er med (nye startsæt eller brugt). Måske kan du komme lidt længere ned end det, men det skifter hele tiden hvad sæt/brugte buer kan findes til. Nye billige sæt til ca. 4-5.000kr er som udgangspunkt mere end godkendte til jagt. Men det er som med alt andet: Du kan købe dig fattig i udstyr og en bue til dobbelt pris, giver ikke dobbelt ydelse, eller dobbelt præcision. Så det er et valg. Har du 10.000kr der brænder i lommen, kan du sagtens finde en forhandler der kan hjælpe dig af med dem for en ”bar-bue”. Og så kommer tilbehør som sigte, pilehylde osv. oven i.

Er du usikker på om buejagt er noget for dig på sigt, kan der være ræson i at starte med et billigt sæt under alle omstændigheder. Men det er et personligt valg.

Generelt bør bemærket at dine indkøb ikke absolut slutter for evigt, når du har handlet. Du vil komme til at mangle nogle småting løbende, hvis ikke du nemt kan låne af andre. Ting som unbraconøglesæt med amerikanske tommer, strengvoks, ekstraudstyr til vedligehold/produktion af pile osv., bliver pludseligt uundværligt for de fleste.

Selve indkøbet

Hovedreglen er: Køb den bue du synes føles bedst og som du tror du vil blive gladest for.

Lad være med at hænge dig i mærker ved at sige, at det SKAL være en Bowtech, Hoyt, Mathews, PSE osv. Prøv lidt forskelligt. Du kan blive overrasket.

Der er lidt firkantet sagt 2 måder, at købe en jagtbue på: Ny eller brugt. Der er ingen af måderne der er mest rigtig, men der er at par ting du bør overveje.

Den velovervejede men langsomme metode inden du køber

Start med at besøge en buejagtklub og prøv om det i det hele taget er noget for dig. De fleste klubber har buer du kan prøve. Så kan du også få hjælp med at finde din træklængde og få føling med forskellige buer og stille alle de spørgsmål du uundværligt har. Når du synes, at du har får det lidt ind under huden, kan du noget nemmere gå ud og vælge om det skal være brugt eller helt nyt.

Har du muligheden for at låne en bue af en kammerat er det også en god måde at få prøvet af, uden det koster noget.

Køb hos forhandler?

Nogen flyver ud og køber den første og bedste bue de prøver hos en forhandler, og er glade for det. Andre fortryder, at de ikke prøvede mange forskellige, og fik mere erfaring med bueskydning inden de investerede. Der er et hav af buer med forskellige forcer/bagsider, så hvis man kun prøver én bue kan du ikke vide om du er gået glip af noget.

Jeg har endnu ikke oplevet at få misvisende eller dårlige råd om køb hos en buebutik her i landet. De fleste vil gerne have du kommer igen, så de rådgiver på bedste vis og forsøger ikke at presse dig til at købe noget til dobbelt pris. Så oftest får du god og reel behandling hos buebutikkerne. Bare du ved hvad du vil ofre inden du ankommer.

Fordelene ved at bruge en forhandler er:

 • Du får god vejledning.
 • Du kan prøve flere forskellige buer.
 • Du får en bue der passer til din træklængde og trækstyrke.
 • Du får en helt ny bue.
 • Udstyret/tilbehøret du skal bruge kan du prøve og evt. opgradere på stedet.
 • Køber du et startsæt er du sikker på at du har det hele med og at det passer med buen.
 • Der er garanti på det du køber.
 • Du er klar til at skyde når ud går ud af butikken.

Ulemperne er:

 • Dyrere end at købe brugt.
 • Måske skal du på en længere køretur for at besøge forhandleren.
 • Du kan komme til at forkøbe dig med alle de lækre sager.

Køb brugt?

Køber du brugt, er du nødt til at vide lidt mere om buerskydning end de fleste nybegyndere gør. Så allier dig evt. med en erfaren bueskytte eller sørg for at læse meget grundigt op på det køb du overvejer at lave. Spørg evt. uvildige fra klubben.

Der kan være mange penge at spare ved at købe brugt. Selvom du køber en 1 år gammel bue, kan den sagtens være helt på højde med dette års topmodeller. Så meget sker der ikke på 1 år indenfor buejagt. Du mister selvsagt garanti, men det kan være det værd.

En brugt bue kræver måske også vedligehold hurtigt. En buestreng der er brugt meget, skal skiftes, og det kræver normalt en buepresse og nogle penge op af lommen.

Køber du en brugt bue der kan stilles i træklængden (det kan de fleste), så skal du være opmærksom på at størstedelen kun kan stilles vha. buepresse og skift af cam-/hjulmoduler. Måske skal der ligefrem nye hjul til, og så er besparelsen ved at købe brugt, måske alligevel ikke så stor.

Køber du en brugt med alt udstyret til, kan du være heldig at få lækker pilehylde, et dyrt sigte med osv. Men du kan også risikere det modsatte. Oftest sælges brugte buer uden alt tilbehøret, så kommer du til at stå uden release, pile eller lignende, skal du ud og have fat i de ting ved siden af. Så hold øje med hvad der er med inden du slår til.

Og så ER det altid en god ide at prøve buen inden du køber. Det er surt at købe den over nettet, få den tilsendt og så opdage at det slet ikke var det du troede.

Men i bund og grund, så kan der være god økonomi i at købe brugt. Bare du ved hvad du laver!

Fordelene ved at købe brugt er:

 • Der kan være mange penge at spare.
 • Du kan få sidste års topmodel til en ny mellemklasse bues pris.
 • Du kan være heldig at få noget godt udstyr/tilbehør med i prisen.

Ulemperne er:

 • Du har som ny uerfaren ikke meget garanti for at buen passer 100% til dig men må stole på sælger.
 • Der er ingen garanti for at alt tilbehøret er med, så måske skal du købe mere bagefter.
 • Det kan koste noget vedligehold/udskiftning af dele, hvis buen trænger.
 • Er købet ikke lige i øjet fra starten af, kan du risikere ekstra omkostninger i den forbindelse.

Hvad skal du bruge / have med ud over selve buen?

 • Release (Håndholdt eller håndledsfastspændt aftrækker - de fleste bruger håndledsrelease)
 • Armbeskytter (så du ikke er uheldig at strengen slår ind på armen)
 • Pile (start med 5-8. Du skal dog helt sikkert have flere senere, for de forgår med tiden. Men de er dyre og måske vil du have en anden slags/fabrikat senere. Vigtigst af alt sørg for at de passer til buen – det er en videnskab, og der findes masser af tabeller ved de forskellige pilefabrikanter der kan hjælpe).
 • Pilehylde (den pilen ligger på når den sendes af sted – der er masser af forskellige løsninger og hver af dem har forcer/ulemper, sådubør undersøge eller spørgeind til disse inden du køber).
 • Sigte (fåes i et utal af prisklasser, men selv de billigste kan være gode nok)
 • Loop (en lille løkke der er sat fast på buestrengen hvor du trækker – oftest allerede sat på når man køber, eller med i prisen)
 • Peepsight (det lille hul du kikker igennem når du sigter – sidder på strengen i øjenhøjde, og bør være i den størrelse du kan lide – bruger du eksempelvis briller kan et større være ønskværdigt)
 • Evt. pilekogger (eller pileholder. Sidder ofte på buen, så pilene kan monteres herpå. Nogen bruger pilekogere monteret i bælte, og der er delte meninger om hvad der er bedst. Det er en personlig vurdering).
 • Evt. Skydeskive (hvis du kun skal skyde i klubben, er det måske ikke nødvendigt. Køber du én, kan det være en dyr fornøjelse, men det er muligt at lave nogen selv for basseører – søg på nettet om hvordan).

Hvad betyder det når buejægere siger:

Mange udtryk er amerikanske og kan give anledning til forvirring. Her er en hurtig liste over nogen af dem der oftest høres.

 • 3D bane / skydning (Træning / sport, hvor man skyder på 3D dyr / kopi dyr der er placeret på en bane. Man går rundt og skyder på forskellig afstand og forskellige dyrestørrelse - God udfordring og mere jagtrelateret end at skyde på skiver).
 • Ankerpunkt (Der hvor du placerer hånden på ansigtet når du har trukket buen helt ud - bør altid være det samme sted).
 • ATA (Axl to axl / Aksel til aksel = buens højde. Korte buer er nemmest at manøvrere med på jagt, men det kan give andre ulemper. ATA er i øvrigt også forkortelsen for USA's største buemesse) .
 • Backwall (Når buen er trukket helt ud og rammer "slutpunktet").
 • Ben (Buens ben – dvs. dem der bukkes, når du trækker buen og lagrer energi til skuddet).
 • Blunt (Jagtspids, der ikke er spids - bruges til småvildt)
 • Bow torque (vrid i buen når du trækker og skyder – kan resultere i dårlige skud hvis ikke du har perfekt håndstilling).
 • Braceheight / BH / Strenghøjde (afstanden fra pilehylden til strengen – kort afstand giver som regel mere fart, men kan give ”bow-torque”).
 • Broadheads / jagtspidser (skærende spidser der bruges på jagt - der findes som udgangs 2 slags: fastbladede, og mekaniske. Førstnævnte kræveren trimmet bue og dygtig skytte for at flyve godt, mens sidstnævnte bruger anslagsenergien til at folde sig ud ogflyver som en feltspids ind til da).
 • Buepresse (Et værktøj der kan trykke buen sammen, så man kan arbejde med hjul, streng og kabler uden buen "går af". De er normalt ret dyre. Der findes billigere bærbare versioner også).
 • Cableguard (Anordning der holder dele af streng/kabler væk fra pilens bane når den passerer).
 • Cam (hjul på buen)
 • Dæmper (Der findes et hav af forskellige. Nogen er sat på buen fra fabrikantens side, mens andre kan sættes på efter. Fælles for dem er at de dæmper lyd/rekyl ved skuddet)
 • Faner (pilens ”fjer”).
 • Feltspidser (alm. spidser på pilen, der bruges til træning).
 • Flu flu ("Buskede" faner der bremser pilens hastighed hurtigt - Bruges til skud efter fugle i flugt).
 • FOB (alternativ til alm. faner. Lavet af plastik og giver meget stabile pilebaner).
 • FOC (Front of Center / Pilens balance - Kan betyde noget både for pilens bane, men også forpilens gennemtrængningsevnen).
 • IBO (international standard for en bues hastighed i fps (feet pr second), hvis man trækker 30” ved 70# med en pil på 22,68gram med en bue uden udstyr på).
 • Indsats (fronten af pilen, hvor du kan skrue spidser i - disse er typisk limet fast inden i skaftet).
 • Kabler (nogen buer har kabler ud over strengen, og er en del af hele compound systemet).
 • Let-off (Den procentvise lettelse compoundsystemet det giver, når buen er trukket helt ud).
 • Limbpocket (stedet på buen hvor benene er fastgjort på riseren)
 • Nock (punktet på pilen, hvor du sætter den fast på strengen - Der findes versioner med lys i (lysnocker), så man nemt kan finde pilen, efter skud efter dyr).
 • Plunger (stedet hvor pilehylden er påskruet)
 • Riser (Metaldelen på buen med håndtaget, hvor du sætter sigte, pilehylde osv. fast på. Typisk af aluminium, men nogle buer bruger karbon i stedet),
 • Robin Hood (Når en pil rammer ind i enden af en anden pil).
 • Skaft (selve pilen uden påsat faner, spids mm).
 • Stabilisator (stang eller lignede der kan skrues på buen så den bliver mere stabil når du sigter. Kan også hjælpe med at fjerne lyd og rekyl).
 • Streng (Selve snoren/strengen pilen skydes af sted fra)
 • Valley (Området når compound buen er trukket næsten helt ud og begynder at blive blød og let at trække).

En smule om hvad du skal forvente til buejagtprøven:

 • Der er en teoridel med prøve, samt skud til 6 mål.
 • Det er tilladt at bruge feltspidser/fieldpoints til prøven (tidligere skulle der bruges jagtspidser)
 • Bukkeskiven (målskiven), man skyder efter vil blive ændret i 2014 (formodentligt en forbedring).
 • Der vil være 6 mål på disse afstande: 1 mål indenfor 20-25m, 4 mål indenfor 15-20m og 1 mål indenfor 10-15m
 • Læs evt. mere her
 • Se evt. kort film om bueprøven her

Wikipedia har også en liste med diverse termer (på engelsk).

Links/resourcer:

Desuden er der masser af lokale klubber (link på FADB). Det er altid en god ide at blive meldt ind, få et netværk, noget hjælp og holdt træningen ved lige.

Forslag til rettelser eller tilføjelser modtages med kyshånd og kan mailes til: joecool200@gmail.com - Sidst rettet 21-02-2014